Yrittäjä kertoo: Näin rikolliset yrittivät kaapata firmani

Yrittäjä sai sähköpostilla ilmoituksen, että firman kaikki hallituksen jäsenet ja osoite ovat vaihtumassa.

Pirkanmaalla toimiva yrittäjä säikähti, kun sai tiistaiaamuna varhain Patentti- ja rekisterihallituksesta (PRH) sähköpostiin ilmoituksen, että hänen yrityksestään on vireillä kaupparekisteri-ilmoitus. Muutos oli pantu vireille edellisenä perjantaina.

Yrittäjä soitti Patentti- ja rekisterihallitukseen.

– Soittaessani sinne sain tietää, että joku on ilmoittanut paperisella ilmoituksella uudet jäsenet yritykseni hallitukseen ja muuttanut yrityksen osoitetta, yrittäjä kertoo.

Yrittäjä oli onneksi merkinnyt yhteystietoihinsa myös sähköpostiosoitteen, johon PRH lähettää automaattisesti ilmoituksen vireillä olevasta muutoksesta.

Tällaisissa huijaustapauksissa onnistuessaan rikolliset voivat esimerkiksi tehdä tilauspetoksia tai marssia pankkiin tyhjentämään yrityksen tilit.

Muutosilmoituksessa uusiksi hallituksen jäseniksi oli merkitty yrittäjälle tuntemattomia ihmisiä.

– Ihan outoja kaikki minulle, vierasperäisiä nimiä, pirkanmaalainen yrittäjä kertoo.

Hän selvitti, että osoite on Espoossa ja siihen on merkitty useita muita yrityksiä.

Yrittäjä, ilmoita sähköpostisi!

Patentti- ja rekisterihallituksen johtava lakimies Jouko Koitto kehottaa kaikkia yrittäjiä ilmoittamaan yhteystietoihin myös sähköpostiosoitteensa. Näin yrittäjä saa vireillä olevat muutokset tietoonsa nopeasti.

– Jos ei halua meiliosoitettaan näkyville julkisesti YTJ:hin muun muassa roskapostin vuoksi, meille voi myös ilmoittaa sähköpostin erikseen – mutta tämä asia vaatii aktiivisuutta yrittäjältä, se ei hoidu automaattisesti, johtava lakimies Jouko Koitto kertoo.

Maksuton palvelu

Yrityksen omien tietojen seuranta on PRH:n maksuton palvelu. Kun yrityksen seurattavissa rekisteritiedoissa tapahtuu muutoksia, kaupparekisteri lähettää muuttuneet tiedot tekstitiedostona sähköpostilla seuraavana päivänä sen jälkeen kun muutos on rekisteröity tai vireille tullut ilmoitus on kirjattu kaupparekisteriin. Sivulla on palvelun tilauslomake.

Henkilö voi myös estää sen, että hänet merkitään tietämättään jonkin yrityksen vastuuasemaan tilaamalla erillisen palvelun, jossa tarkistetaan häneltä itseltään se, voidaanko rekisteröinti suorittaa.